Okulumuzda Kan Bağışı Kampanyası Düzenlendi

Okulumuzda “Kan Bağışı Kampanyası” Düzenlendi

"Senin 15 dakikan başkasının bir ömrü olsun."

Okulumuz yönetici, öğretmen ve öğrencileri gönüllü kan bağışının önemi konusunda farkındalık oluşturmak ve öğrencilerin kan bağışı konusunda edindikleri farkındalığı velilerine aktararak toplumda kan bağışı yapma konusunda bilinçlendirmek ve bu bilincinin artmasını sağlamak amacıyla okulumuzda “Kan Bağışı Kampanyası” başlattılar ve bu sayede Kızılay’ın kan bağışı çalışmalarına destek oldular.

Okul müdürümüz Fikret GÜNDOĞDU “Okulumuzda gerçekleştirilen kan bağışı kampanyası ile öğrencilerimizin toplumsal yardımlaşma duygularının pekiştirilmesi, öğrencilerin kan bağışı ile sosyal sorumluluk bilinçlerinin artırılmasını hedeflemekteyiz. Bir insanın hayatının kurtarılmasının bütün insanlığın kurtarılmasına eşdeğer tutan bir medeniyetin mensupları olarak kan bağışında bulunarak hayat kurtarmanın bir insanlık görevi olduğu bilincini daima muhafaza eden öğretmenlerimizi, öğrencilerimizi, velilerimizi ve vatandaşlarımızı bu önemli kampanyaya davet ediyorum” dedi.

Kızılay'ın kan stoklarının artırılması için bağış kampanyalarına devam edeceklerini söyleyen öğretmenlerimiz eğitim camiası olarak bu tip toplumsal dayanışmalara destek veriyor olmak okullarımızın bir görevi. Okulun bir işlevi de, gençlerimizi toplumsal süreçlere katma konusunda da gayret göstermek. Kızılay çalışanlarına çok teşekkür ediyoruz. ‘Kan Bağışı Hayat Kurtarır’ bilinciyle duyarlı davranarak kan bağışlayan tüm velilerimize ve vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz.” dediler.

“Kan vermenin 3 kişiye hayat olduğunu anlattık”

Öğretmenlerimiz Duygu SOYSAL ve Hande OCAKLI “İnsanlara bir ünite kan vermenin 3 kişiye hayat olduğunu anlattık. Çocuklara kan bağışının önemini ve nasıl yapıldığını anlatarak okulumuzda böyle bir kampanya başlatmak istedik.  Öğrencilerimiz de daha sonra kan bağışının önemini anlatan afişler hazırladılar. Çocuklarda kan bağışı bilinci oluşturmanın önemini vurgulayan öğretmenlerimiz “Çocuklarla beraber kan bağışının başlatılması aslında geleceğimiz olan çocukların, gelecekte kan bağışına eğilmeleri açısından da çok büyük önem taşıyor. Bugünkü kan bağışı kampanyası onların kafalarında yer edecek ve hiçbir zaman unutmayacaklar. Ve ileride de birer kan bağışçısı olarak karşımıza gelecekler.

Sunguroğlu İlkokulunun Değerler Eğitimi ve İyilik Hareketi kapsamında gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesinde bağışlanan kanların birçok kişiye hayat armağan ettiği belirtildi.

Kızılay ekibi ve öğretmenlerimizin desteği ile öğrencilerimize kanın bağış dışında bir temin yöntemi bulunmadığı ve buna bağlı olarak kan bağışının önemine yönelik çizgi filmler, masallar ve videolar izlettirilerek farkındalık oluşturma çalışmaları yürütülmektedir. Söz konusu çalışmalarla öğretmenlerimiz tarafından kan bağışı konusu sosyal sorumluluk projesi yaklaşımı ile işlenerek kan bağışının önemine dikkat çekilmektedir. "Hayra vesile olan hayrı yapan gibidir" düsturuyla çıkılan bu yolda öğretmen ve velilerin desteğiyle büyük başarı sağlanarak okulumuzda düzenlemiş olduğumuz kan bağışı kampanyasında 96 ünite kan bağışı alındı. “Okulumda Kan Bağışı Kampanyası” adıyla düzenlenen bu iyilik hareketine öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve velilerimiz gönülden destek oldular.

Kan bağışı hususunda öğrencilerimiz vasıtasıyla velilerimizi bilinçlendirmeyi, kan bağışının faydaları konusunda farkındalık oluşturmayı ve onları hayat kurtarmaya teşvik etmeyi; öğrencilerimizin de kan bağışını bir davranış şekline dönüştürebilmesini sağlamayı amaçlayan “Okulumda Kan Bağışı Kampanyası”  etkinliği tüm hızıyla devam ediyor.

Kan bağışı neden önemlidir?

Yılda bir veya iki kez yapılacak olan kan bağışı birçok insana yaşam umudu olabilir. Her gün çeşitli kazalar, yaralanmalar ve operasyonlar gerçekleşmektedir. Bu noktada, kan ihtiyacı hayati önem taşır. Kanamalı hastalığı olan bir hastanın, ameliyatta 6-8 ünite kana ihtiyacı olabilmektedir. Bu hastanın, kurtulabilmesi için kan gereksinimi olduğu unutulmamalıdır. Kan bağışının olmadığı bir toplumda, her gün binlerce kişi hayatını kaybedebilir. Bu sebep ile, düzenli kan bağışında bulunmak insanların hayatını kurtarır. Kan bağışı, bir sosyal sorumluluk olup, bir gün herkesin kana ihtiyaç duyacağı da bir gerçektir. Kan bağışının ücretsiz gönüllülük esasında yapıldığının da unutulmaması ve bu bilinç ile yapılması gerekir. Kan bağışı yapan kişi ile aynı soyadı taşıyan yakınlarına kan bağışında öncelik tanınarak kan sigortası sağlanabilmektedir.

Kan bağışı nasıl yapılır?

Kan bağışı yapmak için, duyarlı ve gönüllü vatandaşlar kan alma merkezlerine giderek kan verebilmektedirler. Bir birey, özel hastaneler, sosyal güvenlik kuruluşları ve kan istasyonlarına giderek kan bağışında bulunabilir. Kan verecek kişinin 18-65 yaş grubunda olup en az 50 kg olması gerekmektedir. Kan bağışında bulunacak kişi, bir seferde en fazla yarım litre kan verebilmektedir. Yani, sahip olunan kanın %8-%9’unu verilebilir.

Sosyal sorumluluk bugün ülkece ihtiyaç duyduğumuz bir bilinçtir. Dünya genelinde de tüm ülkeler bu alanda vatandaşlarında bu bilinci oluşturmak için birçok etkinlik gerçekleştirmektedir. Ülkemizde de bu kapsamda bir çok sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirilmektedir. 5-6 Mart 2024 tarihinde okulumuzda yaptığımız “Kan Bağışı” kampanyasında öğrencilerimiz ailelerini bilgilendirerek, Kızılay haftası etkinliği ile Kızılay ve kan bağışının önemini ailelerine anlatarak aileleri ve Kızılay arasında köprü görevini üstlenmişlerdir. Öğrencilerimizin bu sorumluluğu alarak yaptıkları çalışmalara velilerimizde duyarlılık göstermiş ve okulumuza gelerek kan bağışında bulunmuşlardır. 2 gün süren kampanyamızda 96 ünite kan alınmış ve Kızılay Kan bankasına dahil edilmiştir. Öğrencilerimizde sosyal sorumluluk bilinci oluşturmak amacıyla yaptığımız bu etkinliğe katılımcı olarak destek veren ailelerimize teşekkür ederiz.

Yayın: 08.03.2024 - Güncelleme: 08.03.2024 12:51 - Görüntülenme: 638